Serigravura
Un procedeu de imprimare foarte versatil, serigrafia poate fi folosită pe o varietate mare de suprafețe: hârtie, carton, plastic, metal, material textil.
Scurta istorie:
Pentru prima data apare in China si in alte tari asiatice, iar in Europa vestica este introdusa in secolul XVIII. Serigrafia este patentata in Anglia in 1907 si folosita la inceput pentru obtinerea tapetului scump imprimat pe in, matase, sau alte materiale fine. La inceput serigrafia a fost o industrie de succes, apoi a fost adoptata de artisti pentru ca reprezenta un mod convenabil si expresiv de reproducere a operelor lor.
Serigrafia a devenit populara in America o data cu Andy Warhol, un exemplu fiind lucrarile sale ce o infatiseaza pe Marilyn Monroe in culori foarte vii.
Astazi, serigrafiea este folosita in scopuri atat artistice cat si comerciale, adica inscriptionarea articolelor promotionale: postere, tricouri, CD-uri, sticla, plastic, polipropilena, metal sau lemn.
Andy Warhol,Turquoise Marilyn, 1962 |
Andy Warhol, Autoportret, Serigrafie, 1986 |
Foto-serigrafia
– în realizarea fotoserigrafiei sita se acoperă cu un strat de emulsie fotosensibilă pe care se va proiecta un negativ fotografic.
– prin operatiuni ulterioare de întărire a emulsiei în zonele luminoase ale imaginii, se oferă posibilitatea ca emulsia moale din zolele întunecate să fie îndepărtată prin spălare.
– în felul acesta s-au realizat cele două tipuri de suprafete, activă cu ochiuri libere și inactivă cu ochiuri obturate.
– la tipar cerneala pătrunde prin ochiurile goale ale sitei și se fixează pe suport.
Materiale de lucru
– sită serigrafică(ecranul) – țesătura din mătase sau sintetică întinsa pe un șasiu din lemn sau metal
– emulsia fotosensibilă
– emulsia de curătare
– racleta
– cernelurile (acrilice)
– suportul de imprimat (în acest caz hârtia)
Etapele de lucru
Emulsionarea sitei serigrafice cu emulsie fotosensibilă într-o încăpere întunecoasă.
Impresionarea sitei – Proces prin care sita este așezată pe desen, pe un suport din geam sub care prin acțiunea luminii UV emulsia va fi fixată pe țesătura sitei doar în locurile luminoase.
Sita se lasă acoperită cu mucava sub acțiunea luminii UV iar după 9 minute se îndepărtează de sursa luminoasă.
Spălarea sitei cu ajutorul unui jet de apă.
Sita se fixează în suportul de susținere iar dedesubt se așează hârtia de imprimat. Pe suprafața sa se pun diverse culori (acrilice).
Culorile se îmbină armonios prin gesturi spontane cu ajutorul unei raclete.
Sita se ridică cu grijă de pe hârtia imprimată.
Totdeauna imaginea finală va fi unicat întrucât așezarea culorilor are un anumit grad de întâmplare.