Desenul

Provine fr. Dessin – contur
Prin definiție, desenul este o reprezentare grafică a unui obiect, a unei figuri, a unui peisaj pe o suprafață plană sau curbă, prin linii, puncte, pete, simboluri etc. fară umbre sau pete valorice, realizată cu mâna liberă (fără ustensile ajutătoare) ca lucrare pregătitoare (schită, crochiu, proiect, matriță) sau de sine stătătoare, in creion, peniță etc.

Desenul este mai mult o denumire anacronică a unui obiect de studiu școlar, care în fond, este destinat să se ocupe de limbajul complet al artelor plasitce, nu numai de cel al liniei.

În categoria desenului intra mai multe tehnici în care sunt folosite mai multe materiale, ce au la baza același coținut și anume cărbunele. Prin urmare, desenul poate fi făcut în: creion, pastel, cărbune, sanguină, sepia, creioane colorate și evident tehnică mixtă.

Fiecare dintre ustensilele pentru desen enumerate mai sus implică o anumită tehnică de aplicare pe foaie, cu metode de valorație diferite dar și dificultate mai mare în anumite cazuri precum cărbune, pastel si sanguină.

Vom clasifica acum aceste ustensile în functie de compoziția lor:

Creioane:
– creion graphic
– creion colorat
– creion cerat

Cărbune
– cărbune graphic
– pastel
– sanguină

Lasa un raspuns

Trebuie sa fii autentificat pentru a posta comentarii.

Link-uri sponsorizate


Prieteni de pe Facebook

Cele mai vizualizate astazi

Cele mai vizualizate in general